browar Tenczynek - Aborygen (Australian IPA)

Horyzont falował od rozgrzanego powietrza, a gorący wiatr roznosił kłęby czerwonego pyłu obsypując nim drobną, wyschniętą roślinność. Na jedynym, w promieniu kilku kilometrów, solidnie wyglądającym drzewie siedział Aborygen. Autochton miał ze sobą butelkę i szkło, a w nim zamglone, bursztynowe, piwo ze średniooczkową pianą, która ładnie zdobiła naczynie. Nikt, nawet senior wioski, nie wiedział skąd tubylec wziął szkło i butelkę na środku półpustyni... Nogi zwisały mu swobodnie z gałęzi grzejąc się w słońcu, a rzadkie liście rzucały minimalny cień na jego głowę.
Pokal trzymał w ręce, a butelka stała obok, wciśnięta między popękane pędy. Ze szkła wydobywał się intensywny aromat grapefruitów, mango, granata a może nawet ananas. Dopełniały go nuty czerwonych owoców, porzeczki i liczi. Po krótkim czasie rozgrzewające słońce pozwoliło słodkim nutom wyjść na pierwszy plan. Aborygen, wpatrzony w falująca dal raz po raz popijał trunek. Wyraźne cytrusowe, gorzkie nuty brały górę nad mangowo-ananasową kontra słodową. Gdy kolejny powiew pyłu przetoczył się, zza pobliskich skał wyskoczył kangur. Aborygen podniósł nogi i skupił na nim wzrok. Zwierzę powoli zbliżało się, co chwila przystając i węsząc powietrze. Po kilku minutach kangur znalazł się pod drzewem. Aborygen obserwował go uważnie aż ich spojrzenia się spotkały. Zwierzę przekręciło głowę i pociągnęło nosem. Tubylec powoli sięgnął po butelkę, a wzrok kangura śledził ruch jego ręki. Zwierze podskoczyło radośnie. Mężczyzna przechylił butelkę i z szyjki polał się orzeźwiający trunek. Kangur otworzył szeroko pyszczek i łapczywie łapał kolejne hausty. Po chwili zwierze radośnie zmierzało w stronę skał, skacząc, nieco pokracznie. Aborygen dopiero teraz odczuł jak intensywny posmak pozostawia piwo. Solidna, cytrusowa goryczka i dość duża pełnia jeszcze przez długi czas utrzymywały się w jego ustach.

Subiektywna ocena:
Wygląd 9/10
Aromat 8.5/10
Smak 8.5/10
Uczucie w ustach 8.5/10


Parametry:
Alk. wag. 15%
Alk. obj. 5.9%
Rodzaj: Ale
Styl: Australian IPA
Kraj: Polska

Skład: woda, słody: pilzneński, Abbey, Caraaroma, pszeniczny, chmiel: Magnum, Galaxy, Topaz, drożdże: Safale US-05

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)