browar Perun - Iunga (Single Hop PA)

[...] Teraz przejdziemy do kolejnego okazu jakim jest piwo na jednym z najbardziej goryczkowych polskich chmieli, czyli na Iundze. Jest to odmiana posiadająca od 10 do 14% alfakwasów. Powstała z połączenia brytyjskiej uniwersalnej odmiany Northern Brewer z polską Marynką. Nazwa Iunga wywodzi się od nazwy instytutu IUNG (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa) w Puławach. Jego początków należy szukać w 1816 roku w Marymoncie k. Warszawy. To właśnie tam powstała pierwsza na ziemiach polskich (ówcześnie ruskich) wyższa szkoła rolnicza.


Instytut Agronomiczny z powodu reorganizacji systemu szkolnictwa został zamknięty w 1861 roku, a jego zbiory przeniesiono do Puław (ówczesna nazwa Nowa Aleksanria), do nowo utworzonego Instytutu Politechnicznego i Rolniczo-Leśnego. Do szkoły trafił także cały personel Gimnazjum Realnego, które wcześniej mieściło się w warszawskim Pałacu Kazimierzowskim. Jednostka rozpoczęła działalność w 1862 roku i przerwała ją po 3 miesiącach, z powodu wybuchu powstania styczniowego. Przez krótki okres działalności w szkole zawiązało się silne podziemie niepodległościowe. Do roku 1869 uczelnia nie prowadziła zajęć dydaktycznych. Działalność wznowiono pod nową nazwą Instytut Gospodarstwa Wiejskiego i Leśnictwa, a obowiązującym językiem wykładowym był już język rosyjski. W roku 1892 status szkoły zrównano ze statusem uniwersytetów, a 3 lata później dzięki staraniom Wasilij'a Dokuczajew'a utworzono pierwszą na świecie katedrę gleboznawstwa. Instytut posiadał także dwa własne folwarki z browarem, młynem i cegielnią. Od 1917 instytut, za zgodą władz austriackich  wznowił działalność pod nazwą Państwowy Instytut Naukowy Gospodarstwa Wiejskiego, a po odzyskaniu niepodległości polskie władze nadał mu nazwę Państwowy Instytut Naukowy Gospodarstwa Wiejskiego w Puławach. II WŚ przyniosła zmianę nazwy i osłabienie pozycji szkoły, a w roku 1950 instytut podzielono na 9 mniejszych jednostek rozlokowanych w całym kraju. W Puławach, w dawnym pałacu Czartoryskich pozostała Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa czyli IUNG.

Jeśli zaś chodzi o samo piwo to jak Państwo widzą ma ono barwę przybrudzonej pomarańczy okraszonej niezbyt wysoką, średnio oczkową, kremową pianą. Ze szkła unosi się wyraźny aromat miodu wymieszanego z kilkoma kroplami cytryny. Zapach jest tak sugestywny, że można się nieźle pomylić. W miarę ogrzewania do głosu dochodzą chmielowe akcenty kwiatów i słodkiego jabłka. W podbudowie słodowej da się również wyczuć nutę ciasteczek korzennych maczanych w miodzie. Co ciekawe słodki zapach wcale nie oznacza słodkiego smaku. Tu pierwsze skrzypce gra trawiasta chmielowość i korzenny posmak. Słodowość jest wycofana i przybiera postać karmelową. Gdy piwo ma już temperaturę pokojową słodowość znów pojawia się na pierwszym planie, tym razem w postaci karmelizowanego pieczyw. W posmaku utrzymuje się trawiasty i biszkoptowo-miodowy posmak.

Gwoli ścisłości wspomnę jeszcze, iż chmiel Iunga został zarejestrowany w 2004 roku. Jest to więc względnie młoda odmiana.

Subiektywna ocena:
Wygląd 8/10
Aromat 8/10
Smak 7.5/10
Uczucie w ustach 7/10


Parametry:
Alk. wag. 13%
Alk. obj. 5.5%
Rodzaj: Ale
Styl: Pale Ale SH 
Kraj: Polska
IBU:

Składwoda, słody: pszeniczny, karmelowy, monachijski, pilzneński, chmiel: Iunga, drożdże:US-05

Również z Puław pochodzi chmiel...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)