browar Perun - Iunga (Single Hop PA)
[...] Teraz przejdziemy do kolejnego okazu jakim jest piwo na jednym z najbardziej goryczkowych polskich chmieli, czyli na Iundze. Jest to odmiana posiadająca od 10 do 14% alfakwasów. Powstała z połączenia brytyjskiej uniwersalnej odmiany Northern Brewer z polską Marynką. Nazwa Iunga wywodzi się od nazwy instytutu IUNG (Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa) w Puławach. Jego początków należy szukać w 1816 roku w Marymoncie k. Warszawy. To właśnie tam powstała pierwsza na ziemiach polskich (ówcześnie ruskich) wyższa szkoła rolnicza.
Jeśli zaś chodzi o samo piwo to jak Państwo widzą ma ono barwę przybrudzonej pomarańczy okraszonej niezbyt wysoką, średnio oczkową, kremową pianą. Ze szkła unosi się wyraźny aromat miodu wymieszanego z kilkoma kroplami cytryny. Zapach jest tak sugestywny, że można się nieźle pomylić. W miarę ogrzewania do głosu dochodzą chmielowe akcenty kwiatów i słodkiego jabłka. W podbudowie słodowej da się również wyczuć nutę ciasteczek korzennych maczanych w miodzie. Co ciekawe słodki zapach wcale nie oznacza słodkiego smaku. Tu pierwsze skrzypce gra trawiasta chmielowość i korzenny posmak. Słodowość jest wycofana i przybiera postać karmelową. Gdy piwo ma już temperaturę pokojową słodowość znów pojawia się na pierwszym planie, tym razem w postaci karmelizowanego pieczyw. W posmaku utrzymuje się trawiasty i biszkoptowo-miodowy posmak.
Gwoli ścisłości wspomnę jeszcze, iż chmiel Iunga został zarejestrowany w 2004 roku. Jest to więc względnie młoda odmiana.
Wygląd 8/10
Aromat 8/10
Smak 7.5/10
Uczucie w ustach 7/10
Uczucie w ustach 7/10
Parametry:
Alk. wag. 13%
Alk. obj. 5.5%
Rodzaj: Ale
Styl: Pale Ale SH
Kraj: Polska
IBU:
Skład: woda, słody: pszeniczny, karmelowy, monachijski, pilzneński, chmiel: Iunga, drożdże:US-05
Również z Puław pochodzi chmiel...
Skład: woda, słody: pszeniczny, karmelowy, monachijski, pilzneński, chmiel: Iunga, drożdże:US-05
Również z Puław pochodzi chmiel...
Komentarze
Prześlij komentarz