browar - Paulaner Munchen - Hefeweizen Dunkel (Dunkelweizen)

Do tej pory piwne kajzerki były zdominowane przez jasne lagery. Nie można się temu dziwić, ponad 90% piwnego rynku w Polsce to właśnie dolnofermentacyjne, złociste, bardziej lub mniej udane piwa (stan na kwiecień 2015 :P). Te, które już znalazły się na tej krótkiej liście są szeroko dostępne i zwyczajnie mi smakowały, bez specjalnego ciamkania, degustowania i szukania wad. Dzisiaj do tej gromadki chciałem dopisać, wszystkim dobrze znanego Paulanera Dunkel. Paulaner jest ciemnym piwem pszenicznym, prezentującym w miarę równą, wysoką formę. Kupując go warto pamiętać o sprawdzeniu daty przydatności, im więcej czasu zostało do jej końca, tym większa szansa, że piwo będzie smaczne.

Bursztynowego, zmętnionego Paulaner'a zwieńcza drobno oczkowa, bujna czapa piany w kolorze żółto-kremowym. Opadając pozostawia fragmentaryczny lacing na szkle. Aromat zmienia się nieco w miare ogrzewania i odgazowywania piwa (Paulaner nawet jak na piwo pszeniczne jest przegazowany, zdecydowanie lepiej smakuje z mniejszą ilością gazu). W aromacie dominuje goździk i nuty drożdżowe a w tle majaczy zielony, niedojrzały banan. W moim przypadku po ogrzaniu pojawia się też, mało intensywna słodkawa nutka skórki chlebowej oraz lekkie, ale jednak, diacetyl. Po ogrzaniu. Smak pokrywa się z zapachem. Mamy tu goździka i drożdżowość a po ogrzaniu delikatną chlebową słodycz. Nie jest to nic nadzwyczajnego, piłem lepsze piwa pszeniczne, ale Paulaner Dunkel jest okej, zwłaszcza ze względu na dużą dostępność. Wysycenie z początku drapie usta i przełyk, ale łatwo do tego przywyknąć. Poza tym jak się pokręci trochę szkłem uwalniając aromat to piwo zyskuje nieco bąbelkowej ogłady. W ustach pozostaje cierpkie goździkowe uczucie i chlebowa słodycz. W posmaku także dominują słodkie, chlebowe nuty i nuty drożdżowo-goździkowe.

Warto od czasu do czasu wypić sobie dobrze znane piwo, chociażby po to by sprawdzić jego formę.

Subiektywna ocena:
Wygląd 8.5/10
Aromat 7/10
Smak 7/10
Uczucie w ustach 7/10

Parametry:
Alk. 12.4%
Alk. obj. 5.3%
Rodzaj: Ale
Styl: Dunkelweizen
Kraj: Niemcy

Składwoda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)