browar Profesja - Rycerz (Słoweńska IPA)
Kiedy degustowałem po raz pierwszy piwo w którym wykorzystano nowofalowy chmiel ze Słowenii byłem zaskoczony jego właściwościami. Bukiet był naprawdę złożony i przypominał połączenie owocowych nut z ameryki z ziołowo-ziemistymi nutami chmieli brytyjskich. Subiekt, bo o nim mowa, był single hopem który dostarczał naprawdę sporą dawkę przyjemności, więc gdy tylko nadarzyła się okazja, spróbowałem kolejnego piwa ze słoweńskimi chmielami. Tym razem padło na Rycerza czyli IPA, a w jego składzie Styrian Wolf, Styrian Aurora, Styrian Bobek, Styrian Cardinal, Styrian Cascade oraz oczywiście kilka słodów i drożdże. Cóż z tego połączenia może wyjść?
Kiedy bujna piana, stworzona przez żwawe wysycenie opadnie, można spróbować tej słoweńskiej mikstury. Pierwsze skojarzenie jakie się nasuwa to pełnia, czyli dość gęste, nieco oblepiające usta, głębokie, przypominające karmelizowany chleb odczucie, które w mig wypełnia usta. Chwile później pojawia się uderzenie słoweńskiej goryczki, które de facto niewiele różni się od goryczki amerykańskiej, mamy tu gorzko-słodkiego grapefruita i posmak słodkich owoców, kwiatów oraz nut trochę ziołowych. Uczucie goryczy po chwili przechodzi, zostawiając jednak po sobie gryzący, lekko piekący posmak w gardle. Bogata słodowość z czasem zaczyna przypominać wyrwany zaraz po deszczu wraz z korzeniami, przesiąknięty łan zboża. Po ogrzaniu profil goryczy otwiera się na nuty żywiczne nie tracąc jednak cytrusowego charakteru.
Parametry:
Ekstrakt:. 16°Blg
Alk. obj. 6.6%
Alk. obj. 6.6%
Rodzaj: Ale
Styl: IPA
Kraj: Polska
IBU: 3,5/5Skład: woda, słody: Pilzneński, Monachijski, Carapils, Crystal Oak, Pszeniczny, chmiel: Styrian Aurora, Styrian Bobek, Styrian Cardinal, Styrian Cascade, Styrian Wolf, drożdże: HotHead Ale
Subiektywna ocena 6.25/10
Wygląd: 7/10 (minus dwa punkty za ponury kolor i nieładne zmętnienie, piana za to jest zdecydowanie na plus)
Aromat: 7/10 (złożony, intrygujący, nieco rozedrgany, nuta rozpuszczalnikowa do wyeliminowania)
Smak: 6/10 (bogaty, wymagający uwagi, głęboki, złożony, z czasem staje się ciężki, solidna słodycz zrównoważona nieco siermiężną goryczką)
Uczucie w ustach: 5/10 (pełnia słodowa wzbogacona kwiatami i słodkimi owocami, w gardle drażniące drapanie, nieco muląca pełnia)
Ocena za styl 6/10
Aromat: 7/10 (Złożony, niejednoznaczny bukiet. Nuty słodowe są zbyt wyraźne jak na American IPA, bardziej pasują do England IPA, akcenty chmielowe wyraźne, całość jakby rozedrgana, przepełniona, przesycona)
Smak: 5/10 (Zrównoważony choć niepoukładana, niespójny, rozedrgany. Nuty słodowe mogły by być słabsze, piwo powinno być łatwiejsze w odbiorze)
Uczucie w ustach: 5/10 (Pełne, wręcz przesycone aromatami i smakami. W gardle nieprzyjemne drapanie, goryczka krótka, posmak dość ciężki, słodko owocowy)
Komentarze
Prześlij komentarz