Browar restauracyjny Spiż - Karmelowe

zdjęcie nie jest oryginale
Zaraz po wypiciu kilku łyków pszenicznego przepłukałem usta i zabrałem się za degustację piwa karmelowego. Długopis i notes znów poszły w ruch. na początek jak zawsze zająłem się wyglądem, a ten był bardzo dobry. 


Piwo miało ciemno brązowa barwę a przy dnie w spiżowym półświetle grały miedziane refleksy. Piana całkiem niezła w większości zbudowana z drobnych pęcherzyków, na górze znajdowało się trochę średnich, od których zaczynało się powolne dziurawienie tafli.  Z racji tego, że piwo nie jest filtrowane nie jest też przejrzyste, co u mnie, oczywiście z małymi wyjątkami, jest na plus. Ze szkła wydobywał się aromat przypalonego karmelu i nieco kawy zbożowej. W smaku piwo przypominało karmelowe cukierki z gorzkim nadzieniem kawowym. Słodycz była solidnie kontrowana przez krótką goryczkę, która mogła mieć ze 30 IBU. Piwo było umiarkowanie słodkie, nie zaklejało ust i nie zapychało żołądka. Było dobrze pijalne i mineralnie nagazowane podobnie jak to miało miejsce w przypadku pszenicznego. Widocznie taka już specyfika piw ze Spiż-a. Po kilku ładnych minutach na górze pozostaje solidny kożuszek. Karmelowe dobrze gasi pragnienie, choć jest nieco cięższe w odbiorze niż pszeniczne.

Można by powiedzieć, że jest to piwo dobre i na lato i na zimę. Nie jest przesadnie lekkie ale też czuć w nim pewną pełnię, która lepiej smakuje w zimniejsze dni. Jest to kolejne dobre piwo ze stałej oferty browaru znajdującego się na Wrocławskim rynku.

Subiektywna ocena:
Wygląd 8.5/10
Aromat 8/10
Smak 8/10
Uczucie w ustach 7.5/10

Parametry:
Alk. wag. ?%
Alk. obj. 5.3%
Rodzaj: Smakowe
Styl: Karmelowe
Kraj: Polska

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)