browar Pracownia Piwa - Smoked Cracow by Night (Grodziskie)

Moje pierwsze spotkanie ze stylem grodziskim było bardzo udane. Jak sama nazwa wskazuje, Smoked Cracow By Night, wypiłem w Lublinie późnym popołudniem. Miało to miejsce, w niesamowicie stylowym lokalu "U Fotografa". Nalewak z grodziskim znajdował się między Piranią z Widawy a Dwoma Smokami z Pracowni Piwa, towarzystwo doborowe. Przysiadłem na beżowej sofie, stawiając szklankę na okrągłym, drewnianym stole. 

Piwo jest niemal czarne z wyglądu, nieprzejrzyste. Przy dnie grają ciemno bursztynowe refleksy. Piana w kolorze sofy jest drobna i pozostawia świetny lacing. Jest też dość trwała, po około 10 minutach sączenia, wciąż utrzymuje się równy, półcentymetrowy kożuszek. W aromacie, wyraźne nuty palone, kojarzące się z twardym drewnem typu dąb czy buk. Dalej nuty wędzone i kawa zbożowa, na samym końcu, na granicy autosugestii pszenica. Wysycenie balansuje na granicy niskiego i średniego, co dla stylu nie jest prawidłowe. Goryczka jest nieźle wyczuwalna, palona i krótka. Nagazowanie, mimo małej intensywności, przyjemne komponuje się z goryczką. W ustach mamy odczucie gładkości, pozostaje również intensywny posmak szyszkowej żywicy, starych szyszek i wędzonka. 

Piwo balansuje na granicy wodnistości, ale w tym stylu jest to prawidłowe. Eksperyment z ciemnym grodziskim można uznać za całkiem udany, choć pierwowzór z pewnością lepiej orzeźwiał. Cóż, trzeba będzie spróbować.

Subiektywna ocena:
Wygląd 9/10
Aromat 8/10
Smak 8/10
Uczucie w ustach 7.5/10

Parametry:
Alk. wag. 7.7%
Alk. obj. 2.4%
Rodzaj: Ale
Styl: Grodziskie
Kraj: Polska

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)