browar restauracyjny Spiż - Pszeniczne (Weizen)

zdjęcie z
experiment-beer.blogspot.com
Pierwszym piwem które miałem przyjemność zdegustować będąc we wrocławskim Spiż-u było piwo pszeniczne. O atmosferze, która panowała w piwnicach lokalu napisałem już kilka słów w notce o samej restauracji. Zatem kiedy, miła pani kelnerka przyniosła nam szklanki przystąpiłem do wyczekanej degustacji.

Wszystkie piwa serwowane w Spiżu są niefiltrowane a zatem solidnie zmętnione. Pszeniczne ma barwę intensywnie słomkową względnie żółtą. Pianę tworzą w większości drobne pęcherzyki, na górze pojawiają się średnie, które dość szybko dziurawią całą czapę. Nie przeszkadza to jednak w pozostawieniu na szkle bardzo ładnego lacingu. W aromacie piwo przypomina bananowy koktajl. Słodki zapach dojrzałych bananów. na drugim a może nawet na trzecim planie pojawia się bardzo subtelna nuta goździkowa. Pijąc piwo mamy wrażenie niesamowitej wręcz gładkości i delikatności. Może to wynikać między innymi z nagazowania, które jest mocno mineralne. Z dna mikroskopijne bąbelki w wielu rzędach pną się w górę jeden za drugim. Taki sam efekt będzie miał miejsce też w pozostałych opisywanych piwach ze Spiż-a. Dzięki delikatnemu nagazowaniu ma się wrażenie, że piwo balansuje na granicy wodnistości, ale nie przekracza tej cienkiej linii. Po ogrzaniu i zabełtaniu pod aromatem pszenicznym pojawia się delikatny alkohol, jednak w smaku wciąż nie jest wyczuwalny. Goryczki w pszenicznym piwie nie należy się spodziewać, tutaj nie czuć jej w ogóle, za to w ustach odkłada się pszeniczna słodowość i jest ona na tyle intensywna, że podczas głębszego wdechu dociera ponownie do nosa. 

Piwo genialnie gasi pragnienie, jest niesamowicie pijalne i gdyby nie wiedza, że jest to napój alkoholowy to można by pomyśleć, że pijemy delikatnie gazowany sok bananowy. Zatem nota będzie wysoka :)

Subiektywna ocena:
Wygląd 8.5/10
Aromat 8/10
Smak 8/10
Uczucie w ustach 7/10

Parametry:
Alk. wag. ?%
Alk. obj. 5.7%
Rodzaj: Ale
Styl: Pszeniczne
Kraj: Polska

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)