browar Zwierzyniec - Dzikie Ale (Brown Ale)

Zastanawiałem się w jaki sposób nawiązać do Chmielaków Krasnostawskich. Bardzo chciałem na nich być, nie udało się, trudno. Wykoncypowałem taką oto rzecz. Jednym z dużych browarów w pobliżu Krasnegostawu jest browar Perła. Wtajemniczeni wiedzą, że niedawno browar ten uruchomił także produkcję, w zabytkowym browarze w Zwierzyńcu, a to jest już samo serce roztocza! W taki oto sposób, być może niezgrabnie nawiązuję Dzikim Ale, do Chmielaków Krasnostawskich, które odbyły się w ostatni weekend.

Piwo po przelaniu prezentuje się raczej przeciętnie, piana jest średnio oczkowa i szybko zanika do wąskiego krążka. Dzikie, ma barwę jasnej miedzi i jest w pełni klarowne. Pojedyncze bąbelki, średniej wielkości, w sporych odstępach, podążają jednostajnie w stronę piany. Proces ten trwa przez cały czas trwania degustacji. W aromacie dominuje słodowość i przypalany karmel, w tle można się doszukać trawiastości i niestety diacetyly. Po ogrzaniu, ten ostatni, robi się uciążliwy, na szczęście w smaku nie przeszkadza. W ustach czujemy wytrawność, trawiastość oraz solidną podbudową słodową w typie przypalanego karmelu. W ustach, po przełknięciu, pozostaje kwaśny, trawiasty, przyjemny posmak i tylko tyle. Goryczki w zasadzie nie ma.

Piwo pije się lekko i gładko. Niczego nie urywa, ale też nie odstrasza. Diacetyl można jakoś znieść, pod warunkiem, że nie zbyt intensywnie używamy nosa. Jest to ciekawa pozycja w ofercie Perły/Zwierzyńca, zwłaszcza, że to ich pierwsze piwo górnej fermentacji. Piwo trafia w styl, choć brakuje mu wyrazistości. Chwali się, że browar zdecydował się na tak "rewolucyjny" krok jak użycie drożdży górno fermetacyjnych. Liczę na to, że kolejne piwo ze Zwierzyńca "coś urwie".

Subiektywna ocena:
Wygląd 6/10
Aromat 5.5/10
Smak 7/10
Uczucie w ustach 6.5/10

Parametry:
Alk. wag. 11%
Alk. obj. 4%
Rodzaj: Ale
Styl: Brown Ale
Kraj: Polska

Skład:
Woda, słody Pale Ale, Monachijski, Karmelowy czerwony i ciemny, chmiele Cascade, Centennial i Perle

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)