browar Zwierzyniec - Dzikie Ale (Brown Ale)
Zastanawiałem się w jaki sposób nawiązać do Chmielaków Krasnostawskich. Bardzo chciałem na nich być, nie udało się, trudno. Wykoncypowałem taką oto rzecz. Jednym z dużych browarów w pobliżu Krasnegostawu jest browar Perła. Wtajemniczeni wiedzą, że niedawno browar ten uruchomił także produkcję, w zabytkowym browarze w Zwierzyńcu, a to jest już samo serce roztocza! W taki oto sposób, być może niezgrabnie nawiązuję Dzikim Ale, do Chmielaków Krasnostawskich, które odbyły się w ostatni weekend.
Piwo po przelaniu prezentuje się raczej przeciętnie, piana jest średnio oczkowa i szybko zanika do wąskiego krążka. Dzikie, ma barwę jasnej miedzi i jest w pełni klarowne. Pojedyncze bąbelki, średniej wielkości, w sporych odstępach, podążają jednostajnie w stronę piany. Proces ten trwa przez cały czas trwania degustacji. W aromacie dominuje słodowość i przypalany karmel, w tle można się doszukać trawiastości i niestety diacetyly. Po ogrzaniu, ten ostatni, robi się uciążliwy, na szczęście w smaku nie przeszkadza. W ustach czujemy wytrawność, trawiastość oraz solidną podbudową słodową w typie przypalanego karmelu. W ustach, po przełknięciu, pozostaje kwaśny, trawiasty, przyjemny posmak i tylko tyle. Goryczki w zasadzie nie ma.
Piwo pije się lekko i gładko. Niczego nie urywa, ale też nie odstrasza. Diacetyl można jakoś znieść, pod warunkiem, że nie zbyt intensywnie używamy nosa. Jest to ciekawa pozycja w ofercie Perły/Zwierzyńca, zwłaszcza, że to ich pierwsze piwo górnej fermentacji. Piwo trafia w styl, choć brakuje mu wyrazistości. Chwali się, że browar zdecydował się na tak "rewolucyjny" krok jak użycie drożdży górno fermetacyjnych. Liczę na to, że kolejne piwo ze Zwierzyńca "coś urwie".
Wygląd 6/10
Aromat 5.5/10
Smak 7/10
Uczucie w ustach 6.5/10
Parametry:
Alk. wag. 11%
Alk. obj. 4%
Rodzaj: Ale
Styl: Brown Ale
Kraj: Polska
Skład:
Woda, słody Pale Ale, Monachijski, Karmelowy czerwony i ciemny, chmiele Cascade, Centennial i Perle
Komentarze
Prześlij komentarz