Browar Artezan - Coffee Wołga (Coffee Stout)

Kawa. Lubię kawę. czasami z mlekiem czasami bez. czasami fusiatą, czasami rozpuszczalną. nie za słodką. Przygodę z kawą zaczynałem jak prawie każdy, w domu, próbując na łyżeczce, od rodziców. Nie pamiętam jej smaku z tamtych czasów. Pamiętam za to smak tej, którą pijałem siedząc dumny na rodzinnym spotkaniu, nareszcie razem z dorosłymi. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ te wspomnienia wróciły do mnie, kiedy piłem kawę piwo z Artezana. Coffee Wołga. Świeżo zaparzona, domowa kawa, wsadzona na godzinę do lodówki. Niesamowicie autentycznie udające kawę, piwo. 

Z wyglądu, a jakże! Przypomina kawę. Nawet piany na nim nie ma. Kolor totalnie czarny, niskie wysycenie. W aromacie, co ja będę dużo pisał...kawa, stara dobra pita wielokrotnie w domu świeża kawa. Taka typowa bez mleka, z odrobiną cukru. Początkowo nawet brak tu chmielowości, później wychodzi lekka, kawowa paloność, i chmielowa nuta. W smaku już coś zaczyna przypominać o tym, że to piwo. Kawa wciąż dominuje, ale pojawia się też wyraźny trawiasto ziołowy posmak chmielu. Niemniej jednak piwo pije się tak gładko jak kawę. Nie ma między nimi różnicy. W ustach pozostaje, oprócz oczywistego posmaku także posmak czekoladowy i trawiasty. Jest też delikatne ściąganie i niska, ale wyczuwalna goryczka.

Podsumowując. Nie wiem ile i jaką kawę użyli w Artezanie, żeby zrobić takie kawopiwo, ale ja to kupuje! I jeszcze ta idealna nazwa, przywodząca na myśl słuszne skojarzenia z minionym systemem. Myślę, że pierwszy sekretarz PZPR chętnie by zamienił swoją PRL-owską kawę na TO cudo :)

Wyjątkowe piwo zasługuje na wyjątkowe traktowanie. W związku z tym dzisiaj po raz pierwszy w historii bloga przyznaję 2 oceny! Prędko się to nie powtórzy ;)

Subiektywna ocena:
Wygląd 7/10
Aromat 8/10
Smak 8.5/10
Uczucie w ustach 7/10


Ocena w kategorii "udajemy kawę" ;)
Wygląd 9/10
Aromat 10/10
Smak 8/10
Uczucie w ustach 8/10

Parametry:
Alk. wag. 14%
Alk. obj. 5.5%
Rodzaj: Stout/Porter
Styl: coffee stout
Kraj: Polska
IBU: 30

Skład:
Woda, słód jęczmienny, karmelowy ciemny i czekoladowy, chmiel, drożdże.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)