Browar Cornelius - Cornelius Banan (pszeniczne/smakowe)

Od czasu do czasu człowiek ma ochotę spróbować jakiegoś smakowego piwa. Nie mam tu ma myśli piw lanych do puszek/butelek pół na pół z lemoniadą, ani też piw, które "dostają" naturalnych aromatów owoców z zasypu. Mam na myśli piwa dobrze oddające smak, dzięki dodatkom typu sok bananowy. Takim piwem jest właśnie Cornelius Banan. Jest to piwo pszeniczne, którego naturalny bananowy posmak został podbity sokiem bananowym 100%. Daje to niesamowicie dobry efekt.

Barwa Corneliusa bananowego to ciemna, mocno mętna słomka. Czapa piany jest zbudowana z drobnych i średnich pęcherzyków, dość szybko redukuje się do solidnego, drobno oczkowego kożuszka. W Aromacie dominuje bardzo dojrzały, intensywny banan. Smak nie przynosi żadnych niespodzianek. Bananowa słodycz, to ma do zaoferowania Cornelius w tym wydaniu. Trzeba przyznać, że aromat bananowy jest wyjątkowo naturalny. Można odnieść wrażenie, że jest się na zbiorach bananów, gdzieś w Ekwadorze. Goryczka nieśmiało wychyla się zza bananowej dominacji i zaznacza swoją obecność delikatną, ledwo wyczuwalną kontrą. Piwo jest wyjątkowo gładkie, lekkie i przyjemne w odbiorze. Mamy wrażenie, że pijemy gazowany sok bananowy (po części tak właśnie jest). Mimo iż wysycenie jest nisko-średnie, to zaznacza się wyraźniej niż goryczka. W ustach, przez dłuższy czas, pozostaje uczucie słodyczy. Lacing nie zachwyca. 

Cornelius banan to ciekawa, intensywna i lekka zarazem odskocznia od tradycyjnie warzonych piw. Ma zaledwie 3 % alkoholu, więc w zasadzie tyle co wszelakie Radlery, ale smakuje o niebo lepiej.

Subiektywna ocena:
Wygląd 8/10
Aromat 8.5/10 (sok zrobił swoje)
Smak 7.5/10
Uczucie w ustach 7.5/10

Parametry:
Alk. wag. 12.5%
Alk. obj. 3%
Rodzaj: Pszeniczne/Smakowe
Styl: Smakowe
Kraj: Polska

Skład:
woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, sok bananowy (11%), chmiel, drożdże

P.S. Oczywiście trzeba to piwo traktować z przymrużeniem oka, zatem ";)". 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)