Browar Kormoran - PLON niebieski (Strong Lager)

Nareszcie się doczekaliśmy! Dawno temu browar Kormoran zapowiedział pojawienie się kolejnego członka rodziny plonów. Kilka dni temu uroczyście ogłosił, że PLON niebieski już jedzie do sklepów. Dzisiaj recenzujemy go na blogu. Piwo zostało zakupione w Strefie Piwa w Krakowie wraz z Owsianym Stoutem z nowego browaru kontraktowego Wrężel. Chłopaki ze strefy mają niezły refleks!

Przejdźmy do degustacji. Do warzenia Niebieskiego użyto oczywiście polskich chmieli Marynki i Sybilli, tym razem w wersji suszonych szyszek. Piwo z wyglądu przypomina średnio intensywną herbatę w miedzianym kolorze. Biała piana złożona jest z drobnych i średnich pęcherzyków, które dość szybko znikają, by po kilku minutach pozostać w formie cieniuteńkiego kożuszka. Piwo jest bardzo delikatnie opalizujące, w zasadzie na granicy klarowności. Aromat to połączenie świeżych żywiczno-trawiastych nut z nutami cytrusowymi (tylko z Sybilli i Marynki? Szacun!). Całość świetnie ze sobą współgra, jest niesamowicie wyraziste i wyważone. W smaku piwo jest mocno orzeźwiające. Oprócz nut żywiczno-trawiastych i delikatnie cytrusowych da się też wyczuć kontrującą słodycz i mocną, zadziorną, wręcz niegrzeczną, goryczkę, która również ma charakter żywiczno-trawiasty. Całość jest wyrazista, pozytywnie drażniąca. Piwo jest średnio sycące, panuje tu równowaga między orzeźwieniem a sytością.

PLON niebieski to świetne piwo, z bardzo wyraźną goryczką i z zalegającym trawiastym ściąganiem, które uśmiech usta! Polecam każdemu, kto szuka solidnych wrażeń i porządnego orzeźwienia.

Subiektywna ocena:
Wygląd 7.5/10
Aromat 9/10
Smak 8.5/10
Uczucie w ustach 9/10

Parametry:
Alk. wag. 16%
Alk. obj. 6.2%
Rodzaj: Lager
Styl: Jasne Pełne
Kraj: Polska
IBU 50

Skład:
woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słód pszeniczny, chmiel Marynka i Sybilla

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)