Browar Cornelius - Pszeniczne (Weizen)

Jak może smakować dobrze znane, pite wielokrotnie piwo po dłuższej przerwie, w czasie której eksperymentowało się z różnymi, bardziej lub mniej wyrafinowanymi stylami piwa? Postanowiłem to sprawdzić. Od tygodnia w lodówce czeka na swoją kolej Cornelius Pszeniczny, wczoraj wreszcie się doczekał.

Otwieramy! Bananowo-słodowy aromat z podbudową kwaskową typową dla piw pszenicznych, dotarł do mojego nosa  prosto z szyjki z odległości 30cm. Szkło wypełnia się żółto-złotym płynem z bujną, białą pianą. Prezencja Pszenicznego Corneliusa jest nienaganna. Piwo oczywiście mętne, ale nie całkowicie. W przewężeniu szklanki widać po 2 stronie świat podczas trwającej burzy piaskowej. Piana ma strukturę w przeważającej większości drobną, gdzieniegdzie pojawiają się średnie pęcherzyki, które po dolewce znikają. Piana po kilku minutach opada do poziomu pół centymetrowego kożucha. Niestety minusem jest brak lacingu. Aromat ze szkła tożsamy z tym, który dotarł do mnie z butelki. Po zabełtaniu uwalnia się dodatkowo słodki aromat mocno dojrzałych bananów.

W smaku również bez niespodzianek, bananowa słodowość z podbudową kwaskową. Po kilku łykach jednak muszę stwierdzić, że piwo mogło by być mniej słodkie a bardziej kwaskowe.  Mimo tego piwo dobrze orzeźwia. Jak na piwo pszeniczne Przeszkadzało mi nieco wysycenie. Jak na mój gust było zbyt wysokie i przywodziło na myśl skojarzenia ze zwykłą wodą mineralną, która szczypie w język, a gaz chce za wszelką cenę się ulotnić. 

Cornelius w ustach pozostawia delikatną słodowość, goryczka w zasadzie nie jest wyczuwalna. Podsumowując, stwierdzić należy iż jest to świetne, niezobowiązujące piwo na lato, nad którym nie ma potrzeby się długo zastanawiać. Aromat i smak są przyjemne i przewidywalne. 

Subiektywna ocena:
Wygląd 8/10
Aromat 7/10
Smak 7/10
Uczucie w ustach 6.5/10

Parametry:
Alk. wag. 12.5%
Alk. obj. 5%
Rodzaj: Pszeniczne
Styl: Weizen
Kraj: Polska

Skład:
Słody: Pszeniczny, Jęczmienny

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)