Browar restauracyjny Spiż - Czekoladowe

Drugi dzień wizyty we Wrocławiu i trzecia, ostatnia degustacja piwa z browaru mieszczącego się na Wrocławskim rynku. Tym razem, na zewnątrz w ogródku, pijemy piwo czekoladowe. Pierwszą rzeczą która rzuca się w oczy, podczas nalewania, jest tworząca się piana. Kremowa, drobno oczkowa, cieszy oko. 


Piwo jest oczywiście mętne, ma barwę ciemnego brązu, a przy dnie grają rude refleksy. Po mikroskopijnych bąbelkach już widać, że będzie nam towarzyszyć mineralne odczucie, podobnie jak w przypadku karmelowego i pszenicznego. Ze szklanki wydobywa się aromat karmelowych cukierków z mlecznym nadzieniem. W smaku dominuje duża gładkość mlecznej czekolady z karmelem oraz uczucie lepkości.  Wysycenie zgodnie z przewidywaniami jest wyraźnie mineralne, drobne, przypomina nieco wytrzęsioną wodę mineralną. Goryczka jest minimalna, w zasadzie trzeba się nieźle wysilić, by w ogóle ją wyczuć. Po ogrzaniu w aromacie pojawia się nuta likierowego alkoholu. Piwo znika w szybkim tempie, choć staram się ten proces spowolnić. Po około 15 minutach, na szkle, wciąż utrzymuje się bardzo ładna koronka i wyraźny kożuszek piany. 

Dominujące odczucie jakie towarzyszy czekoladowemu piwu ze Spiż-a, to duża aksamitność, gładkość i lepkość. piwo raczej nie orzeźwia, ale jest dobrze pijalne. Słodycz nie jest przesadzona, mimo nikłej kontry. To dobre piwo. Z powodzeniem może zastąpić karmelowe cukierki ;).

Subiektywna ocena:
Wygląd 8.5/10
Aromat 7.5/10
Smak 7/10
Uczucie w ustach 7/10

Parametry:
Alk. wag. ?%
Alk. obj. 5.3%
Rodzaj: Smakowe
Styl: Czekoladowe
Kraj: Polska

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Które piwo pszeniczne jest najlepsze?! - przegląd Weizen-ów (2018) cz.1

Dawne browary - browar Kujawiak

browar Jabłonowo - Dubel (Doppelbock)