browar Węgrzce Wielkie - Dymione (Smoked Pale Ale)
Rozległa, podmokła równina, porośnięta żółknącą trawą powoli żegnała kolejny gorący dzień. Słońce już jakiś czas temu schowało się za horyzont, pozostawiając na niebie pomarańczową poświatę, która z każdą chwilą ciemniała coraz bardziej. Na skraju tego obszaru pod lasem, widać było jeden jasny punkcik, migający jak targana delikatnym podmuchem zapałka. Z ogniska co chwila wystrzelały bukowe iskry. Po upalnym dniu rozległe torfowisko szybko chłodziło powietrze wywabiając z gęstwiny lasu świetliki i inne nocne owady. Blask ogniska ledwie oświetlał niknącą wśród drzew, drewnianą chatkę, w której mieszkał stary leśnik, samotnik z wyboru.
Płomienie ogniska mamrotały czerwonym światłe na powiekach gajowego, który dopiero teraz otworzył oczy. - Jest bardzo dobrze, ale następnym razem sypnę garstkę więcej chmielu. - pomyślał leśnik, piwowar chatkowy. - To powinno skutecznie skontrować tą dominującą słodycz. Reszta jest bez zarzutu! - i oddał się dalszej degustacji. W ustach ponownie zagościł whisky'owy smak, brzoskwiniowo-słodowa słodycz i przyjemne, wręcz intrygujące mrowienie. Z czasem, gdy piwo się ogrzało w przełyku pojawiła się też ziołowo-żywiczna. nieco zbyt słaba goryczka.
Wygląd: 7.5/10
Aromat: 8.5/10
Smak: 8.5/10
Uczucie w ustach: 8/10
Skład: woda, słody: pale ale, wędzony bukiem, wędzony torfem, monachijski, karmelowy, chmiele: Magnat, Hallertau, drożdże: US-05
Uczucie w ustach: 8/10
Parametry:
Alk. wag. 12%
Alk. obj. 5.3%
Rodzaj: Ale
Styl: Smoked Pale Ale
Kraj: Polska
Skład: woda, słody: pale ale, wędzony bukiem, wędzony torfem, monachijski, karmelowy, chmiele: Magnat, Hallertau, drożdże: US-05
Komentarze
Prześlij komentarz